Folkkampanjen deltog åter i Almedalen med en intensiv kampanj mot kärnkraften och kärnvapnen, viktigare än någonsin eftersom supervalåret snart går mot ett avgörande. I år hade vi lyckats få en perfekt plats för vårt informationstält på Strandvägen nära Almedalens park och scen. Massor av människor passerade hela dagarna och många fler än förra sommaren stannade för att samtala, skaffa de nya böckerna, tröjor, baggar, muggar och förstås solmärken. Med alla vajande solflaggor i havsbrisen var det lätt att hitta tältet i vimlet.
Nytt för året och mycket effektivt var att FMKK-deltagarnas insatser schemalagts. Tre åt gången arbetade i tältet i tretimmarspass. Övrig tid uppmanades deltagarna att besöka så många andras seminarier och föreläsningar som möjligt, särskilt de om energipolitik. Men utbudet som i år nådde 3 308 evenemang kändes ganska omöjligt att överblicka och välja bland. Deltagarna i år hade av arrangörsansvariga Petra Modée och Ingrid Ranke valts ut som en klok blandning av äldre erfarna kämpar och nya yngre lika entusiastiska kärnkraftsmotståndare. Samarbetet i tältet fungerade utmärkt och det kändes som om vi kompletterade våra olika inriktningar och kunskaper. De som inte arbetade i tältet delade ut information på gator och torg, som Miljömagasinet och programmet för FMKK:s eget heldagsseminarium i S:t Hansskolan.
Diskussionerna i tältet och på gatorna var livliga, för och emot kärnkraften. De flesta tycktes uppskatta att vi var ”tillbaka på planen” och påtagligt många ville nostalgiskt förnya förrådet av solknappar från Folkomröstningen. Vårt syfte under supervalåret har ju varit att tvinga in kärnkraften i valdebatten och det känns som vi bidragit till det. FMKK-dagens seminarier var välbesökta och begränsningen till en dag var ett bra val. Torsdagens seminarium kl 9-18 blev en succé: Lena Dahlin Klaar, Henrik Pelling, My Leffler och moderator Åsa Moberg, med programmet Hur mycket radioaktivitet kan vi tåla?; den tyska advokaten dr Dörte Fouguet, Bryssel om EU:s bestämmelser för kärnavfallshantering; prof Tomas Kåberger, som delar sin tid mellan Chalmers i Göteborg och Japans kärnkraftskatastrof, med efterföljande diskussion med riksdagsledamöter från försvarsutskottet; fysikern Wolfgang Rankes föreläsning om förnybar energi med diskussion mellan Lise Nordin (MP) och Kent Persson (V).
En kväll föreläste Åsa Moberg om sin framgångsrika bok för ett fullsatt bibliotek, ett NoK-evenemang som välkomnade våra solflaggor i salen. Tack vare vår kansliansvarige Eduardo Hornos Ledoux och hans slit med solflaggorna kunde vi notera en stor framgång i Almedalen och i TV-rutorna i hela landet. Flaggorna omringade partiledarscenen och de efterföljande intervjuerna i SVT och TV4. Vacker och ovärderlig reklam mot kärnkraften, utan kostnad! SVT:s märkliga reaktion mot solflaggorna är en särskild historia som kräver publicitet och kommer att berättas senare på hemsidan. Lagom till supervalåret gavs mycket läsvärda och faktaspäckade böcker ut och fanns att tillgå i informationstältet, författade av resp Nils-Axel Mörner, Maj Wechselmann/Mats Fors/Olof Stierna, Åsa Moberg, Gösta Elmquist/ Bo Levin och Solveig Ternström. De nya broschyrerna från Milkas och FMKK Argument mot kärnkraft. Det är du som väljer! och Lasse Karlssons historik Historien om avvecklingen som inte blivit av hade en strykande åtgång.
Text: Paul Rimmerfors
Foto: Charlotte Thege

Det är nödvändigt att FMKK kan locka fler yngre medlemmar. Unga kärnkraftsmotståndare i informationstältet.

Lise Nordin (MP), Kent Persson (V) och Wolfgang Ranke i seminariet Från kärnkraft till förnybar energi – hur kan Sverige ställa om?

Milkas-inbjudna dr Dörte Fouquet, advokat från Bryssel redogjorde för EU:s bestämmelser för kärnavfallshantering.

Peter Rådberg (MP), Emelie Vejlens, Miljö- och vattenenheten Länsstyrelsen Gotland, Anders Hansson (M) diskuterade professor Tomas Kåbergers (till höger) föreläsning om följderna av Fukushima-katastrofen och dess inverkan på Sveriges vägval.

Författaren Åsa Moberg talar om sin bok Ett extremt dyrt och livsfarligt sätt att värma vatten, på fullsatta biblioteket i Visby, ett NoK-evenemang.