Manifestationer på Tjernobyldagen

På Tjernobyldagen, den 26 april, samlades medlemmar i Folkkampanjen på flera håll i landet för att minnas och informera om att det har gått 35 år sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Uppskattningsvis 600 000 människor dog under uppröjningsarbeten, hur många tusentals människor som skadades och senare dog är okänt.

I Laholm manifesterade tolv personer på Stortorget klockan 12. Inledningsvis talade Gunaino Enqvist och megafonen förstärkte hennes röst, hennes ord, på torget som under pandemin samlade färre folkskaror än tidigare. Även Susanne Gerstenberg höll ett kort tal som slutade med: ”… Klimatet räddar vi med besparingar, effektiviseringar och en snabb utbyggnad av förnybar energi”. Avslutningsvis hölls en tyst minut för alla dem som hade mist sina liv vid uppröjningsarbeten och på grund av strålningssjukdomar. Kransen ”Minns Tjernobyl” får sitta igen i Gamla Rådhusets fönstergaller.

Läs också Laholmgruppens debattartikel i Hallandsposten.

Manifestationer skedde också i Stockholm och Helsingfors.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.