Hudiksvalls fredsdagar

Under Hudiksvalls fredsdagar i Delsbo den 17 oktober 2020 talade Rebecka Le Moine (riksdagsledamot MP) om vår hotade biologiska mångfald och Carl Schlyter (kampanjledare Greenpeace) om varför Sverige inte skriver på FN:s kärnvapenkonvention.

Länkar till fyra filmer från festivalen:

Då visades också två spelfilmer:

  • Atomen i mänsklighetens tjänst
    Maj Wechselmanns slagkraftiga film handlar om någonting vi inte fått reda på. Den amerikanska censuren som i sju år förhindrade varje sanning om atombombens konsekvenser. Synen på ”den vetenskapliga bomben” kvarstår. Filmen är även en uppgörelse med de kärnkraftsvänliga idéer som på senare tid vunnit mark i klimatkrisens spår. Här visas atombombens, kärnkraftens och motståndsrörelsens historia.
  • Sara med allt sätt väsen
    Gunilla Breskys film om Sara Lidman, flickan fån Missenträsk, som blev författare. Sara har ett eget språk som inte liknar någon annans. Hon får ett helt Sverige att vakna och se USA:s orättfärdiga krig i Vietnam. Hon gör gruvarbetarnas villkor synliga och får skulden för den stora gruvstrejken. Hon skriver en romanserie som blottlägger kolonialismen och rovdriften på skogen i hela Norrland. Och hon försvarar alltid träden mot gifter.

Hudiksvalls fredsdagar 2020 samarrangerades av Folkkampanjen, Kvinnor för Fred, Naturskyddsföreningen, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Vänstern i svenska kyrkan.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.