Vattenfalls planer på att öppna nya kolgruvor i Tyskland. Men nu är man i stället på väg att sälja kolet till en ny ägare som kan öppna gruvorna så att massor av koldioxid släpps ut. Totalt handlar det om nästan 1,2 miljarder ton koldioxid som riskerar att släppas ut. Det är 23 gånger mer än Sveriges totala utsläpp under ett år!
Det behöver inte bli så. Vattenfall ägs av svenska folket och regeringen kan besluta att behålla och avveckla brunkolverksamheten eller ställa miljökrav på den som ska köpa den.
Uppmana regeringen att antingen avbryta försäljningen, eller ställa miljökrav på den som ska köpa Vattenfalls tyska brunkol!
I regeringen är det fyra ministrar som hanterar Vattenfall: näringsminister Mikael Damberg, miljöminister Åsa Romson, energiminister Ibrahim Baylan och finansmarknadsminister Per Bolund. Här kan du enkelt skriva ett brev till någon av dem:
https://signby.me/se/vattenfalls-brunkol
Tillsammans kan vi få regeringen att visa det slags ledarskap världen behöver just nu!
Läs också inlägget nedanför!!!
Vattenfall har en märklig hundraårig historia. Först som en myndighet med uppgift att bygga ut den stolta svenska vattenkraften. Sedan som en motor för att göra Sverige till det kärnkraftstätaste landet i världen. Och nu som den största exploatören av tysk smutsig brunkol.
2014 kom 48 % av Vattenfalls elproduktion från fossila bränslen (främst tyskt brunkol), 29 % från kärnkraft, 20 % från vattenkraft, 2 % från vind och 1 % från biomassa. Samtidigt är ägarens (svenska statens) direktiv att omvandla till en mer hållbar energiportfölj. Självklart måste Vattenfall göra sig av med den extremt ohållbara brunkolsanvändningen. Traditionellt affärsmässigt ska den säljas. Klimatansvarigt ska den avvecklas.
Att sälja en brunkolsverksamhet som snart kommer att tvingas hamna i malpåse är ingen bra affär samtidigt som det signalerar en klimatmässig ansvarslöshet. Ägaren har inte lyckats komma överens om några tydliga direktiv. Vi vill därför hjälpa både ägaren och bolaget på traven.
Utarbeta en plan för markanvändningen i brunkolsområdena efter en avveckling av gruvverksamheten. Gör detta i samråd med den förnybart intresserade lokalbefolkningen och den energiomställningsintresserade tyska regeringen. En försäljning av marken med framtidsutsikter blir en vinst för både Vattenfall och klimatet.
Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen