Öppet brev om kärnvapen har skickats till regeringen

I en insändare publicerad i Miljömagasinet den 3 juli, som bland annat undertecknats av Jan Strömdahl (ordförande i Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen), ställdes flera frågor till Sveriges regering. Då inget svar kom skrev insändarförfattarna ett öppet brev till regeringen den 6 augusti och bad att de åtminstone skulle svara på frågan hur de ser på situationen om ett misstag med Natos kärnvapen skulle inträffa här?

Bakgrunden är att strax innan regeringsskiftet förra året skrevs ett så kallat värdlandsavtal mellan Sverige och Nato. Detta avtal, som planeras godkännas av riksdagen 2016, öppnar bland annat upp för stationering av militär från Nato i Sverige. Avtalet nämner inte kärnvapen. Den förra regeringen har i samband med Nato tidigare hävdat att de förutsätter att gästande stater följer svensk lag, som förbjuder kärnvapen. Det finns ändå en oro att avtalet skulle kunna medföra att kärnvapen förs in på svenskt territorium, exempelvis på flygplan eller ubåtar, eftersom framför allt det dominerande Nato-landet USA har en historik av att inte alltid respektera lagar och avtal.

Kärnvapen är ett centralt element i Nato-strategin, även om organisationen Nato inte äger några kärnvapen i sig själv, utan det är vissa medlemsländer som innehar dem.

Läs insändaren Miljömagasinet nr 27 den 3 juli 2015

Läs det öppna brevet Svara på vår fråga om kärnvapen i Sverige

Läs svaret från försvarsministern

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.