BOJKOTTA FORTUM!

FMKK uppmanade i augusti, tillsammans med finska aktivister, alla elkunder att bojkotta Fortum. Många har uppmärksammat uppmaningen, några har efterlyst förtydliganden och avslöjanden om det storpolitiska spelet bakom Fortums agerande och det har förstärkt kravet på en kännbar bojkott.

Namnlös

Det står klart att Fortum, med finska staten som majoritetsägare, spelat en avgörande roll för att den finska regeringen skulle kunna gå vidare med planeringen av ett kärnkraftverk i Pyhäjoki vid den känsliga Bottenviken. Största delägare och leverantör är den ryska statliga kärnkrafts- och kärnvapentillverkaren Rosatom som varit angelägen om att få ett skyltfönster i väst. Ryssland, som känner oro för NATOs offensiv i regionen, har utövat påtryckningar på Finland som i sin tur fått en oenig styrelse i Fortum att ställa upp trots att det villkorade ägandet av rysk vattenkraft tillbakavisats.

Många tror att man inte kan lämna Fortum eftersom nätägarna har monopol inom sina områden. Fortum har dock 1 juni i år sålt sitt elnät i Sverige till Första och Tredje AP-fonden, Folksam och multisen Borealis Infrastructure Management Inc som finansierar kanadensiska pensioner. Dessa har bildat investeringsbolaget Ellevio. Det handlar om drygt 900 000 elkonsumenter i Stockholmsområdet, på Västkusten och i bl.a. Värmland, Dalarna, Hälsingland, Gästrikland, Skaraborg och Närke (17 % av marknaden) som nu sitter fast i det nätet utan att ha blivit tillfrågade eftersom det är ett privat monopol.

Det går alltså utmärkt att välja en annan elleverantör än Fortum vilken nätägare man än är tilldelad. Många har redan förstått det eftersom Fortum bara har 624 000 elkunder eller 11,7% av marknaden och därför desperat försöker locka till sig nya med hjälp av rabatter, extraerbjudanden och lögner om den klimatvänliga kärnkraften på hemsidan.

För kärnkraftsmotståndare finns ytterligare ett skäl att bojkotta Fortum. Den el som Fortum 2014 sålde till svenska kunder kom till 79% från kärnkraft och 21% från förnybart. Nu lovar man 100 % vattenkraft till alla nya kunder men det skorrar lite falskt från ett företag som äger merparten av den finska kärnkraften, 43% av Oskarshamn och 22% av Forsmark.

Det finns många elleverantörer i Sverige som bara handlar med sol/vind/vatten/biomassa. Och som ofta har lägre priser. BYT TILL EN SÅDAN. Här får du hjälp: http://www.smutselskollen.se/Rena-bolag/. Naturskyddsföreningens lista Bra miljöval är tyvärr inte att rekommendera. Den innehåller alla stora kärnkraftsägare.

Folkkampanjen mot Kärnkraft-kärnvapen/Jan Strömdahl, ordförande

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.