FMKK:s ordförande höll tal på Hiroshimadagen

Jan Strömdahl höll tal på Medborgarplatsen i Stockholm. Talet följer nedan.

För en kärnfri värld!

Först och främst håller jag med alla här – och åtta av tio svenskar – att Sverige måste signera och ratificera FN:s kärnvapenförbud. Det är en skam att Sveriges regering tillsammans med den svenska högern så tydligt manövrerat vårt land till att bli ett lydrike till USA. Och det där med en feministisk utrikespolitik blir bara skrattretande – om det inte vore så allvarligt.

Men jag ska också ta upp en annan aspekt som verkar mer och mer bortglömd. Det är det nära sambandet mellan kärnvapen och kärnkraft. Det uppmärksammades redan i början av 70-talet av en av vårt lands främsta fysiker och forskare, nobelpristagaren Hannes Alfvén. Han började arbeta med det svenska atomprojektet som i första hand handlade om att få fram en svensk atombomb. För att utveckla kunskaper och få fram bränsle till bomben byggdes några mindre kärnkraftverk, framför allt ett i Marviken på Vikbolandet. Av säkerhetsskäl blev det aldrig laddat med uran utan eldades med olja.

Hannes djupa kunskaper ledde honom till att lämna arbetet med den svenska atombomben och atomkraften och istället bli en kraftfull förespråkare för en atomfri värld. Han förklarade det nära sambandet vetenskapligt, tekniskt och industriellt mellan kärnkraft och kärnvapen. Han gick så långt att han kallade dem för siamesiska tvillingar.

Slutsatsen blir att ska vi få en kärnvapenfri framtid så måste vi också genomföra en kärnkraftsfri framtid. Det förstår den internationella miljörörelsen. Det måste vi också få den svenska regeringen och den svenska högern att förstå.

DON´T NUKE THE CLIMATE! FÖR EN KÄRNFRI VÄRLD!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.