Bristande tillsyn av kärnkraftverk

Pressmeddelande

Riksrevisionen redovisar idag att Strålsäkerhetsmyndigheten SSM inte gör de tillsynsinsatser vid de svenska kärnkraftverken som riksdag och regering kräver. Systematiska riskbedömningar saknas, vilket är särskilt allvarligt med tanke på kärnkraftverkens höga ålder.

Riksrevisionens granskning publiceras mitt under den prövning som pågår i Mark- och Miljödomstolen av kärnkraftsindustrins ansökan att få tillstånd för en modell för slutförvar av kärnkraftsavfallet. I denna prövning har SSM en viktig roll som expertmyndighet åt domstol och regering. Under domstolsförhandlingarna har kritik framförts mot att SSM är alltför nära lierade med kärnkraftsindustrin.

Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen föreslår därför att Riksrevisionen kompletterar sin insats med att granska SSM:s roll i arbetet med att finna en riskfri slutförvaring.

2017-09-14

Information: Jan Strömdahl, ordförande, jfstromdahl@gmail.com, +46704388841

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.