Bojkotta Fortum!

I dag på förmiddagen besökte en grupp aktivister från svenska miljö- och fredsorganisationer Fortums glassiga huvudkontor i Esbo. I god tid hade företräde begärts för att framföra det svenska perspektivet på det tilltänkta finsk-ryska kärnkraftverket på en underskön udde i Bottenviken. Frågan gällde om Fortum skulle gå in och rädda det inhemska/EU-ägarskapet till minst 60%. Samtidigt skulla det rädda den ryska närvaron vid Bottenviken i utbyte mot rysk vattenkraft.

Vi framhöll att ett inträde från Fortum skulle riskera miljö och liv runt hela Bottenviken och strida mot Fortums egen inriktning mot en hållbar framtid genom förnybar energi.

Beskedet var att Fortums styrelse enhälligt beslutat gå med.

Enligt vår uppfattning är detta ett livsfarligt svek mot de finska och svenka folken, mot klimatet och Bottenvikens känsliga miljö. Beslutet framstår som hastigt framtvingat av den konservativa finska regeringen. Fortum har inte ens inväntat den villkorade ryska vattenkraften. Hela hanteringen av denna affär framstår som korrupt och amatörmässig. Sista ordet är definitivt inte sagt.

Vår kraftfulla upmaning riktas till Fortums alla kunder och aktieägare: BOJKOTTA FORTUM!
Helsingfors den 5 augusti 2015

My Leffler, Kvinnor för Fred
Per Holmqvist, Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken
Bie Erenurm, Artister för Fred
Jan Strömdahl, Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.